A jó kapcsolat duruzsol - szakértők szerint könnyen megelőzhető lenne a szakítás

17/10/31 kedd
ujnemzedek.hu
Amikor új kapcsolatba lépünk jó esetben mindenki a legjobb oldalát akarja mutatni. A rózsaszín felhő elvonulása után képesek vagyunk belekényelmesedni az életünkbe. Ez a hozzáállás aztán számos konfliktushoz vezethet. Milyen tippek vannak arra, hogy hosszú távon is fent tudjuk tartani az érdeklődést? Miket kell megtenni, hogy elmondhassuk, minden nap teszünk valamit a kapcsolatunkért? És vajon mikor kérjünk külső segítséget?

Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni

A kommunikáció az egészséges kapcsolatok legfontosabb része. Egy jó kapcsolatban a felek folyamatosan duruzsolnak egymással. Fontos azonban, hogy ne csak felszínes kérdésekkel bombázzuk a másikat minden nap, amire ő ugyan azt a választ adhatja. Például: Hogy vagy? Jól! Ennyiből nem szűrjük le, hogy valóban jól van-e a társunk. Sokkal jobba, ha így kérdezünk: Nagyon szomorúnak tűnsz. Mesélj, milyen napod volt, mit csináltál ma? Elő kell venni a mélyebb vagy személyesebb témákat is, hiszen, ha ezekről tudunk beszélgetni az rettentő felszabadító érzés, építi az egymás közötti bizalmat és erősíti a kapcsolatunkat. 

A nézeteltérések a partnerség részét képezik és építik is azt, de egyes vita stílusok rettentő károsak. Azok a párok, akik pusztító magatartást tanúsítanak az érvelések során - például a kiabálás, a személyes megalázás, verekedés vagy a vita elhagyása - nagyobb valószínűséggel felbomlanak, mint a konstruktív módon küzdő párok. A nézeteltérések megoldására irányuló konstruktív stratégiák közé tartozik például az, hogy megpróbáljuk pontosan megismerni a partnerünk érzését, meghallgatni az ő szemszögéből a történteket és valahogy közös nevezőre jutni.

Tartsuk fent az érdeklődést

A kutatók arra jutottak, hogy a házasságok hetedik évében lépett fel az unalom a párok életében. Vannak, akiknek a munka vagy a gyerekek mellett kevesebb idejük jut egymásra. Az elszánt párok ígyekeznek megoldást találni arra, hogy fenttartsák egymás iránt az érdeklődásüket és találjanak időt, amikor egymással foglalkozhatnak. A szakértők ezt támogatják: esténként időt kell arra szánni, hogy átbeszéljük a napot, hogy megnézzünk egy filmet közösen otthon vagy a moziban, el kell menni táncolni és új dolgokat kipróbálni közösen - ezek az élmények még jobban összekovácsolják a párokat. Felejtsd el a naptárad és az időbeosztásod, fő a randomság! 

Mikor kell pároknak segítséget kérni?

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, de vannak, akik egyedül nem tudnak átlépni a problémáikon. A pénzügyek és a szülői döntések gyakran ismétlődő konfliktusokat okoznak. A probléma egyik oka, hogy újra és újra ugyanazt a harcot ismételik meg a párok. Ilyen esetekben a pszichológusok segíthetnek abban, hogy a párok javítsák a kommunikációt és találjanak egészséges módszereket a konfliktusok megoldására. Nem kell addig várni, míg a megoldandó feladatok halmozódnak, ha úgy érezzük segítségre van szükségünk vagy nem tudjuk kommunikálni a párunk felé a gondolatainkat, érdemes segítséget kérni. Érdemes kipróbálni a házassági oktatási programokat is, amelyek olyan készségeket tanítanak, mint a jó kommunikáció, a hatékony hallgatás és a konfliktuskezelés, amelyek rettentő hasznos és elengedhetetlen eszközök az együttélés során. Ráadásul bizonyítottan csökkentik a válást kockázatát is. 

American Psychological Association