A holland golyóváros, amely visszaviszi a lakóit a természetbe

20/10/09 péntek
A világon számos különleges, szokatlan vagy épp meghökkentően formabontó épületet találunk. Bolwoningen pedig bizonyosan benne van a top 10-ben.

Az épületegyüttes 1984-ben épült, egy kísérleti lakhatási projekt keretében. Az 50 darab épületből álló futurisztikus környék zöldövezetben, egy festői kis csatorna partján terül el. Az alkotójuk Dries Kreijkamp holland szobrász volt, aki még a 70-es években látott neki a tervezésnek.

A projekt a köznyelvben Den Bosch-ként ismert ‘s-Hertogenbosch városban kapott helyet. Elsőre furcsa lehet, hiszen az egész inkább tűnik egy sci-fi film díszletének, de az alkotó célja az volt, hogy az épületek lakói sokkal természetközelibb életet élhessenek. Ennek tudható be a házak azon (formájukból adódó) jellegzetessége, hogy szinte mindenhonnan ki lehet látni belőlük. A cementből készült épületek három emelettel rendelkeznek, legalul a hálószoba, középen a fürdő, legfelül pedig egy nappali található.

Kreijkamp az építés után harminc évvel, 2014-ben elhunyt. Öröksége azonban tovább él, hiszen a golyóházak mind a mai napig nagyon jó állapotnak örvendenek, és biztosítanak lakhatást a formabontó épületek kedvelőinek.