A híres emberek kevéssé híres mentális betegségei

17/10/18 szerda
ujnemzedek.hu
Egy részük titkolta, mások azonban szívesen beszéltek róla.

A Mindset pszichológiai magazin készített egy listát néhány olyan ismert emberről, aki mentális betegséggel küzd vagy küzdött. Vannak köztük olyanok, akik titkolták, de akadnak olyanok is, akik a betegségük szószólói lettek és igyekeznek minden lehetséges fórunom beszélni az adott problémáról. 

Isaac Newton

Korában még nem nagyon tudtak mit kezdeni betegségével, úgy is fogalmaztak róla, hogy "számos idegi defektussal küszködött". Vélhetően bipoláris zavarban szenvedett.

Ludwig van Beethoven

A német zeneszerző is bipoláris zavarral kűzdött, sokak szerint épp a "mélyebb" pillanataiban szerezte legnagyobb műveit. Sajonos korában még nem tudtak neki megfelelő gyógyszereket adni, így problémákat ópiummal és alkohollal próbálta orvosolni, ami finoman szólva sem segített. Sőt, annyit tolt belőlük, hogy májproblémák okozták a halálát.

Vincent van Gogh

Egész életét végigkísérték a hangulatingadozások. Egysek skizofréniában, mások szerint epilepsziától szenvedett. A grazi egyetem pszichiátriai klinikájának igazgatója, Hans Georg Zapotoczky szerint a művész 1888 és 1890 között készített alkotásainak egyes stíluselemei – mint a körök, félkörök, csillag alakú képződmények –, visszavezethetőek az epilepsziások temporális rohamai közben észlelt magatartászavarok hatására.

John Nesh

A matematikus harmincegy éves korában került elmegyógyintézetbe, ahol paranoid skizofréniával kezelték. 

Andy Warhol

A híres pop-art festő képein az autizmus jeleit vélhetjük felfedezni, legalábbis Dr. Judith Gould – Nagy-Britannia legelismertebb autizmuskutató intézetének vezetője szerint.

Jim Carrey

Gyerekkorát végigkísérték a nehézségek, szép lassan pedig jelentkeztek nála depresszió tünetei. Kiutat a nehézségekből a színészet, a vígjátékok és a művészet jelentette.

Catherine Zeta Jones

Mindenkit meglepett, amikor a színésznő 2011-ben bevallotta, hogy bipoláris zavarban szenved. Kezelései után igyekezett a legtöbb fórumon arra bátorítani sorstársait, hogy ne titkolják el betegségüket mert ez az első lépés a gyógyulásuk felé. 

J.K. Rowling

Harry Potter varázslatos világának kitalájójának nem volt egyszerű az élete, miután megjelent az első kötete. Megszületett első gyermeke, elvált a férjétől és a hirtelen jött sikert sem tudta feldolgozni, sőt az öngyilkosság is megfordult a fejében. Később így nyilatkozott: „A világ tele van csodálatos dolgokkal, amiket még nem láttam. Miért tagadnám meg magamtól a lehetőséget, hogy megtapasztalhassam őket?

David Beckham

Bizony a rendmániának és a precízségnek is vannak durva szintjei és ez az obszesszív-kompulzív zavar, amely egy kényszerbetegség. Persze nem ő az egyedüli híresség, aki ezzel a problémával küzd, Leonardo DiCaprio is beszélt már arról, hogy enyhe fokú OCD-je van.

Adam Levine

A Maroon 5 frontembere gyermekkora óta ADHD-s, mely egy fejlődési rendellenesség. Nem csak gyerekként okozott gondot neki a figyelemzavar, felnőttként is küzdenie kell vele.

Nicole Kidman

Pánikrohamokkal küzd. Elmondása szerint nincs olyan fellépés, szereplés, amikor ne érezné magát rosszul. Nem kivétel ezalól a vörös szőnyeges megjelenés sem.