A fülig szerelmes párok 7 szokása

17/10/30 hétfő
ujnemzedek.hu
Azt már a legtöbb kutatásból tudhatjuk, hogy a párok, akik hosszú ideje boldogan élnek együtt, rendszeresen választanak olyan tevékenységeket, amelyet mind a ketten élveznek. Egy biztos, ha boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatot szeretnél felépíteni, akkor folyamatosan dolgoznod kell majd rajta, hiszen nem fog csak úgy az öledbe pottyanni a tökéletes harmónia állapota.

Jim Walkup házasság terapeuta szerint ez a legjobb 7 szokás, amit a boldog párok rendszeresen gyakorolnak is: 

1. Közösen eltöltött idő

Felpörgetett tempóban éljük napjainkat, a munka és egyéb teendők mellett nagyon kevés idő jut a szeretteinkre, pedig pont ez lenne az a forrás, amiből bátran töltekezhetünk a nehezebb napokra. A legfontosabb "gyakorlat" egy kapcsolat során, hogy mindig szakítsunk időt a egymásra és töltsük el ezt az időt tartalmasan. Ez a legnyilvánvalóbb és legfontosabb lépés a szeretet életben tartásához. 

2. Ismerjd meg partnered szeretetnyelvét

Mindannyian különböző viselkedéseket és gesztusokat értékelünk a kapcsolatunkban. Gyakran a pároknak teljesen eltérő szerelmi nyelvük van.

Hogy milyen szeretetnyelvek vannak? Egészen pontosan öt létezik belőlük: 

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Ha még nem jöttél rá, beszéljetek erről, hiszen lehet, hogy szép virágok helyett inkább egy ölelésre várna a párod. 

3. 20 másodperces ölelés naponta kétszer

Nem egy udvarias, A-alakú ölelésről beszélünk ebben az esetben, hanem egy szoros, egymáshoz bújós ölelésről. Miért kell 20 másodpercig tartania? Mert ennyi időre van szükség, míg az oxitocin felszabadul a testünkben, ami azt a kellemes érzést eredményezi, hogy minden rendben van velünk és a világgal körülöttünk. 

Jim, rendszeresen "felírja" a 20 másodperces ölelést a betegeinek, mert a gesztus erőteljesebb, mint a legtöbb gyógyszer. Tehát minden reggel, mielőtt elindulsz munkába, majd amikor hazaérkezel, tölt 20 teljes másodpercet szoros ölelésben. 

4. Tanulj meg hallgatni (megszakítás nélkül)

Semmi sem mutatja jobban, hogy "szeretlek", mint meghallgatni, amikor a partnered beszél. A gondolatairól, az érzéseiről, arról, hogy stresszes, fárasztó napja volt. Az autentikus hallgatás olyan képesség, amelyet a legtöbb ember nem használ, pedig kellene. Ilyenkor kapcsoljuk ki a tévét, osszuk meg saját gondolatainkat és vegyük fel a szemkontaktust - ezáltal érezzük, hogy valóban gondoskodnak rólunk, figyelnek ránk és jelen van partnerünk is a beszélgetésben. 

5. Tényleg tervezd a "közös jövőt" (egy tényleges naptárban)

Ezalatt nem az esküvő pontos dátumát érti a szakmber, ami még csak évek múlva kerül terítékre, hanem a közös programokra, tevékenységekre, baráti összejövetelekre. Ha minden hónapban összeállítod a célokat, növelni fogod azt az érzést, hogy ugyanazon az úton jártok együtt. 

6. Gyakran erősítitek egymást

Ne várj addig, amíg egyikőtöknek szüksége lesz rá. Ha szavakkal is alátámasztod az érzéseid és támogatod, bíztatod párod egy nehéz helyzetben, megerősíted, hogy mennyire törődsz vele. Ettől a másik ember megnyugszik és biztonságban érzi magát a kapcsolatában. Néha egy szomorú, szívből jövő "Szeretlek" azonnal felszabadítja azokat a pillanatokat, vitákat, amikor nem értettétek egymást.

Forrás: yourtango