A Föld napja – Mit tehetünk Mi?

20/04/22 szerda
Régi mégis egyre aktuálisabb hagyomány. Egészen pontosan 1970-óta tartják meg ezt a jeles napot a Föld természeti kincseire emlékezve.

És milyen jól teszik! Ugyanis tudtátok, hogy 1970-től számítva a trópusokon a gerinces fajok populációi 89 százalékkal csökkentek? Globálisan nézve a vizesélőhelyek 35 százaléka, Amazónia 20 százaléka tűnt el? Vagy, hogy sajnos korallzátonyaink felét már elvesztettük? Bődületes számok.

Éppen ezért, a Föld napjának kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. És bár ezen, előbb felsorolt problémákat nem is feltétlenül érezzük közvetlenül a bőrünkön –talán mert nem élünk korallzátony közelében, és nem tapasztaljuk meg azt, hogy milyen fontos védelmi szerepe is van ezeknek az élőlényeknek viharok idején-, azért a struccpolitika sosem vitte előre az emberiséget.

Ezeket felismerve, felelősségteljesen feltehetjük a kérdést, hogy ok, de mit tehetünk Mi egyénileg? Először is ihletet meríthetünk a Vászonzsákoslánytól, mert Ő bizony, már profi szintre emelte a Zero Waste életmódot. És bizony a hulladéktermelés csökkentése elég rangos helyet foglal el a tennivalók listáján, ugyanis műanyagdarabok a tengeri madarak 90 százalékának gyomrában megtalálhatóak.

A másik dolog, amit tehetsz a környezetünkért, az az, hogy ültess fát, vagy bármilyen –lehetőleg az eredeti élőhelyének megfelelő- növényt, ami segít a levegő tisztításában és a természetes környezet megőrzésében. Az otthoni kertészkedéssel kapcsolatban majd bővebben is foglalkozni fogunk.

Természetesen rengeteg módja van még annak, hogy miként vigyázhatunk a Földre és annak élővilágára, ami a Mi otthonunk is. És igazából nem az kell, hogy egyik napról a másikra mindent tartson be, mert az hirtelen élhetetlenné tenné a mindennapjainkat. Nem. Fontos a fokozatosság és az, hogy legalább egy egészen kicsit mindenki beleadjon abba a közös kalapba.

(adatok: www.wwf.hu)