9 pénzügyi szokás, amit a szülők szeretnének átpasszolni a gyerekeknek

17/02/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
Tegyél különbséged az „akarom” és a „szükségem van rá” között!

A Business Insider készített egy felmérést, amelyben szülőket kérdeztek meg a gyerekvállalás utáni pénzügyi szokásaikról. A felmérés egyik mellékszálaként a szülők egy része azt is kifejtette, hogy mik azok a szokások, amiket biztosan szeretne átadni a gyerekeinek.

Az adósság megmérgezi az életed

1.png

Ha csökkented a kiadásaidat, és a rendelkezésedre álló keretben tartod a költéseidet, sokkal szabadabbnak fogod érezni magad. Ne verd adósságba magad!

 

Ne költs olyan pénzt, amit még meg sem szereztél!

2.png

A hitelkártya használat után óriási kamatot számolnak fel, ami nem is tűnik fel, ha mindig csak egy kicsit nyúlunk hozzá. Ne nyúlj az ilyen jellegű hitelekhez!

 

Dolgozz meg a pénzért!

3.png

Csak így értheted meg igazán a munka és a pénz valódi értékét.  

 

Koncentrálj a kisebb összegű költésekre is

4.png

Hajlamosak vagyunk csak az olyan nagyobb kiadásokat számon tartani, mint az utazás, tech cuccok vagy háztartási gépek vásárlása, miközben a napi kisebb költések is jelentős hatást gyakorolnak a kasszánk állapotára. Koncertjegy, sörözés, gyorsétterem. Figyeld ezeket a kiadásaidat is!

 

Tartsd el magad minél előbb

5.png

Kényelmes lehet, ha apu minden hónapban megveszi neked a várost, de nagyot koppanhatsz, ha egyszer kiáll mögüled. Tanuld meg eltartani magad!

 

Két módon csinálhatsz pénzt

6.png

Vagy az izmaiddal, vagy az agyaddal.

 

Tanuld meg saját költségvetést tervezni minél előbb

7.png

Nagyon komoly szónak tűnhet, de a kiadások és a bevételek összehangolása a jövőd alapja. Kezdd el minél előbb, akár kicsiben egy jegyzetelős appban, akár komolyabban Excelben.

 

Tegyél különbséged az „akarom” és a „szükségem van rá” között

8.png

Ha szükséged van valamire, annak ki kell jönnie a költségvetésedből, ha viszont akarsz valami újat, ami nélkül is boldogulnál, akkor plusz pénzt kell szerezned rá.

 

Ne érdekeljen, hogy másoknak milyük van

9.png

Élj a saját értékeid szerint, ne próbálj meg üldözni olyanokat, akiknek más helyzetből sokkal több pénzük jött össze hirtelen. Törekedj a megfontolt vagyonépítésre, ne akarj hirtelen meggazdagodni.

(Business Insider)