9 jel, hogy mérgező kapcsolatban élsz

19/01/15 kedd
ujnemzedek.hu
Valami nincs rendben köztetek, teljesen magad alatt vagy, és gyanús: ez a partnered miatt van? Lehet, hogy az ok egy mérgező kapcsolat.

Ez a 9 jel, amire érdemes figyelni: 

1. Sosem érzed úgy, hogy elég jó lennél

Túl sok múlik azon, hogy ő hogyan értékel: minden azon múlik. Ha megdicsér, akkor szinte szárnyalsz, rózsaszínben látod a világot, és két méterrel a föld felett repkedsz. Ha azonban nem jön az elismerés, totál magad alá kerülsz. Emiatt aztán sosem vagy igazán meggyőződve arról, hogy elég jó vagy, van benned egy folyamatos bizonyítási vágy. De az egész egy kicsit olyan, mint lyukas vödörbe vizet önteni: sosem érzed azt, hogy elég jó vagy.

2. Egyfolytában kritikus megjegyzéseket tesz

Az előbbi minősített esete, amikor nem csak arról van szó, hogy nem kapsz elismerést, hanem egyenesen arról, hogy folyton-folyvást bírál, beszól, gúnyol, vagy egyenesen ledorongol. Az apró, vicces(nek tűnő) megjegyzésektől a durva kritizálásig terjedhet a skála egy mérgező kapcsolat esetén. Először még tiltakozol, nem hiszed el, de aztán sok lúd disznót győz, és végül már te is egy csődtömegként látod magad, aki menthetetlen, örök vesztes.

3. Valaki másnak kell mutatnod magad

Oda kell figyelned minden egyes szavadra? Patikamérlegen kell adagolnod a mondandód, ha a másik fél számára "érzékeny" témáról van szó? Egy bizonyos, tőled egyébként teljesen idegen módon kell, hogy viselkedj, hogy ki ne vívd a haragját? Van, amit el sem mondasz neki, annyira félsz a reakciójától? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, erős a gyanú, hogy az, amiben vagy, egy mérgező kapcsolat.

4. Kerüli a családod

Az oké, hogy egy szerelem nem a családi vizitekkel indul, de amikor már bőven itt lenne az ideje, és ő valahogy sosem ér rá erre, az már több mint gyanús. Bármit is mond, nem véletlenül kerüli a családoddal való találkozást: lesajnálja őket, levegőnek nézi, vagy éppen pont olyan, általa "alacsonyabb rendűnek" vélt embereknek, mint téged. És persze ösztönösen fél a "túlerőtől", és nem akarja, hogy olyan közegben legyetek, ahol te komoly érzelmi (meg)erősítést kapsz. Mert akkor hogyan tartana az ellenőrzése alatt és manipulálna továbbra is olyan szinten, ahogyan most?

5. Bármit is csinálnál, szerinte ne tedd

Végre rászántad magad, hogy munkahelyet válts? Újévtől edzésre járnál? Belevágnál a nyelvtanulásba? Akármiről is van szó, ha az egy értékes, előremutató dolog, ami előrevinne téged, azonnal tiltakozni kezd. Egy egészséges kapcsolatban a partnered őszintén örülne az ilyen ötleteidnek, és támogatna. Egy mérgező kapcsolatban azonban érzi, hogy megint csak kikerülnél a befolyása alól. Arról pedig szó sem lehet.


Fotó: Pixabay

6. Azzal zsarol, hogy szakít veled

Paradoxonnak tűnik, hiszen elvileg szabadulnod kéne a kapcsolatból. Azonban a toxikus ember a világ egyik legnagyobb manipulátora, úgyhogy azzal, hogy belengeti, szakít veled, majdhogynem az idegösszeomlás szélére képes lökni téged. Hiszen te úgy érzed, nélküle semmi vagy, vége mindennek, ha elhagy. Pedig éppen akkor kezdődne számodra az igazi élet.

7. Rajta kívül senki és semmi sem számít

A mérgező ember végtelenül önző: minden körülötte forog, de ez olyan természetes, mint a levegővétel - nem csoda, hogy neked, aki benne vagy, fel sem tűnik. Ez a mértéktelen önzés sajnos együtt jár azzal, hogy téged, a te igényeid, a te természetes érzelmi szükségleteidet abszolút nem veszi figyelembe: többet törődik a körme alá szorult kosszal. Ismerős?

8. Hatalmas vitáitok vannak, amikor magatokból kivetkőzve ordítoztok egymással

A veszekedés az egészséges kapcsolatban is jelen van, és ez természetes. De ott másról van szó: a vita célja, hogy segítsen a másiknak, és végül kijöjjön egy jó megoldás. A vita ott a szereteten alapul, és a cél közös: jobbá tenni a kapcsolatot, segíteni egymásnak. Egy mérgező kapcsolat azonban másképp működik. Itt az a lényeg, hogy az egyik fél uralkodjon a másikon, legyőzze őt. Így aztán a cél szentesíti az eszközt, a győzelemért semmi sem drága. A legordenárébb, legdurvább hangnem, a válogatott káromkodások és az eszeveszett hangerő mind annak a jele, hogy a felek nem válogatnak az eszközökben. Ez bizony aligha egy egészséges kapcsolat.

9. Szinte már nem is vagytok egy pár

Szerinte mindenért egyedül és csakis te vagy a hibás, főleg azokért a dolgokért, amik valójában a közös dolgaitok, és közösen tettetek (vagy nem tettetek) értük. És persze te mindent túlreagálsz. Ezek után "természetes", hogy nem is tesz semmit a megoldásért. Hiszen szerinte csak egy probléma van: te.

Oké, de akkor mi a megoldás?

Az első lépés, hogy te, aki a szenvedő alanya vagy egy mérgező kapcsolatnak, felismerd a problémát. Ha ez megvan, akkor a következő, hogy a párod tudomására hozd: valami (nagyon) nincs rendben. Ha ez nem elég, fokozni kell a nyomást, mert a megoldás az ő kezében van. Ha képes felismerni, valójában mit tesz veled, akkor lehet képes változtatni rajta. Ami nem biztos, hogy könnyű lesz, sőt, majdnem biztos, hogy nem lesz az. Érdemes szakember segítségét kérni, szükség lesz rá. Hogyan vess véget egy mérgező kapcsolatnak? Erről is írtunk, ide kattintva olvashatod is. 

Forrás: Style.hu