7 tudományos tipp a csábításhoz

18/02/19 hétfő
ujnemzedek.hu
A kutatók összedobtak pár tippet arról, hogy milyen dolgokat érdemes bevetni, ha csábítani szeretnénk. Első randin vagy egyáltalán egy személyes találkozás során érdemes őket kipróbálni.

1. Légy pozitív

Ne csak a magjelenésedre figyelj oda, hanem arra is, hogy a kedveseddel töltött idő alatt érezd jól magad. Egy kapcsolatban meg kell tudni élni a rosszabb és jó napokat is, de minden akadályt át lehet ugrani, ha az ember pozitív irányból szemléli a dolgokat és arra  koncentrál, hogy mi az, amit meg tud tenni, nem pedi arra, amire nem képes. A pozitív életszemlélet és a kedves mosoly sokkal vonzóbb az emberek számára, mint egy komor és feszült személy. 

2. Figyelj a másikra és hallgasd is meg

Michigan Egyetem 373 párt vizsgált 2010-es tanulmánya során és megállapították, hogy azok, akik megvitatják a felmerülő problémákat nyugodt körülmények között és meghallgatják partnerük véleményét is, kevésbé valószínű, hogy később elválnak egymástól, mint azok, akik ezt nem tudják megtenni.

3. Vedd fel a szemkontatktust 

1970-ben Zick Rubin, egy szociális pszichológus végzett tanulmányt 158 ​​főiskolás páron. Megfigyelte, mennyi időt töltöttek a párok a szemkontaktust megteremtésével és alkalmazásával, majd kielemezte a a kapott adatokat. Rubin arra a következtetésre jutott, hogy minél többször veszi fel a szemkontaktust a pár, annál erősebb a kapcsolatuk.

4. Mondd ki: köszönöm! 

A szeretlek és a köszönöm is olyan szavak, amiket ki kell mondanunk a párunknak, hiszen ettől biztonságban érzi magát, ettől érzi közel magát hozzánk. Ha nem vagyunk nyitottak, nem viselkedünk természetesen, megette a fene az egészet. Hiszen mit ér akkor egy kapcsolat, ha nem lehetünk benne szabadok és önmagunk?  

5. Saját titkos nyelv kialakítása

Minden kapcsolatnak megvan a maga szeretetnyelve, itt az ideje, hogy kitaláld, nektek mi az. Erről Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó írt könyvet. Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a társalgás, de nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Vagyis az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét - azaz szeretetnyelvét.

6. Emeld ki a másik kedves tulajdonságait

A kutatók szerint azok a párkapcsolatok lehetnek sikeresek, amelyekben kölcsönösen kiemeljük a másik pozitív tulajdonságait. Vita közben könnyen leteremtjük a szerelmünket, hogy milyen sok rossz tulajdonsága van, de a kapcsolat akkor maradhat jó vágányon, ha az átlag napokon észrevesszük a párunk erőfeszítéseit és jó cselekedeteit, amit értünk és a kapcsolatunkért tesz. Kutatók szerint azok, akik elismerik és bíztatják párjukat, sokkal tovább maradnak kapcsolatban, mint azok, ahol ez nincs meg.

7. A hasonlóság nyerő lehet

Sokszor mondogatják, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Nos, a szerelemben nem mindig van így! A hasonló személyiségű párok inkább könnyebben teremtenek kapcsolatot egymással, valószínűleg azért, mert a kutatók szerint hasonló érzelmi tapasztalatokkal rendelkeznek és hasonlóképp látják a világot és kapcsolataikat. Így talán könnyebb egy hullámhosszra állni a partnerünkkel is.

Forrás: businessinsider.com