7 ok, amiért megéri itthon családot alapítani

19/02/11 hétfő
ujnemzedek.hu
Mint azt már biztosan Te is tudod, Európában egyre kevesebb gyermek születik, ami miatt elöregedő társadalmak jönnek létre. A probléma megoldására két lehetőségünk van: a bevándorlás, vagy a tudatos családpolitika. A magyar kormány ez utóbbi mellett tette le a voksát. Ennek jegyében Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi évértékelőjében hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be.

Az Európa előtt álló egyik legnagyobb kihívás a népességfogyás megállítása. Ez nem csak Európa kulturális és politikai befolyásának megtartása miatt, hanem gazdasági szempontok miatt is megkerülhetetlen kérdés. Ezen a demográfiai folyamaton pedig két módon lehet változtatni.

Európa több országában továbbra is a migrációval kezelnék a problémát, a magyar kormány viszont a családok támogatásában látja a megoldást.

Ennek jegyében Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi évértékelőjében hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be, melynek pontjai a következőek:

1. Támogatás a fiatal házasok gyermekvállalásához

A tegnapi bejelentésének megfelelően minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint értékű kedvezményes kölcsönt kaphat. A törlesztést ráadásul az első gyerkőc érkezésekor három évre felfüggesztik. A másodiknál újabb három évre felfüggesztik és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni, a harmadik gyerek érkezésekor pedig a tőke fennmaradó összegét sem kell kifizetni. És ez még csak a kezdet. Olvasd tovább!

2. Használt lakáshoz is járni fog a CSOK

Bizony. A CSOK-ról már alighanem Te is hallottál. Ez egy kölcsön, amit a gyermeket vállalók vehetnek fel lakásvásárláshoz. A kölcsönt mostantól a két- és több gyermekes családok, használt lakások vásárlására is felvehetik. Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon ma egy két gyermeket vállaló fiatal házaspár az életkezdéshez 22 millió, egy 3 gyermeket vállaló pedig 35 millió forint támogatást kaphat az otthonteremtéshez. Ilyen eddig sohasem volt.

3. A kormány segít csökkenteni a nagycsaládosok jelzáloghitelét

Ennek a döntésnek köszönhetően a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor pedig újabb 1-1 millió forintot vállal át a kormány egy család hiteléből. Amire eddig szintén nem volt példa.


Fotó: Pixabay

4. Azok a nők, akik négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól

Nincs apróbetűs rész. Nincs kamu. Tényleg. Szerintünk ez elképesztő.

5. Segítség a családi autóhoz

Ha egy család egy legalább 7 személyes kocsit szeretne vásárolni 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kap. Vagyis 2,5 millió forinttal olcsóbban vehet autót. Szerintünk ez sem semmi.

6. Teljes lesz a bölcsődei ellátás

A tegnapi bejelentésnek megfelelően az év végéig 10 ezer, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5 és 6 ezer bölcsődei férőhellyel bővül az ellátórendszer, aminek köszönhetően 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét, ha szeretné.

7.  A nagyszülői GYED

Nem vicc. Ha a szülők úgy döntenek, akkor ezután a nagyszülők is jogosultak GYED-re, mint támogatásra. Ez pedig szintén nagyon sok család hétköznapjait segítheti.

A felmérések szerint a kormány családpolitikáját (ami egyébként 9 év alatt megduplázta a családok támogatását), az emberek 80 százaléka támogatja. Te mit gondolsz?