7 alapszabály a jó öleléshez

16/10/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
A jó ölelés nem csak a szeretet jele, egészségessé is tesz.

A jó ölelés nem csak a szeretet jele, egészségessé is tesz.

Mindenki szereti megölelni azt, aki közel áll hozzá. Viszont azt talán kevesen tudják, hogy azon kívül is jót tesz, hogy jelzed a másiknak a szereteted. Bizonyos tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy az érintés jótékony hatással van az immunrendszerre. De milyen a jó ölelés? Mikor van helye ölelésnek és mikor nincs? Kit szabad és hogyan megölelni? Ezekre a kérdésekre állított össze a Psichology Today szerkesztősége egy hét pontból álló listát, tele jó tanácsokkal. Ölelés-gyorstalpalónk következik. 

 

1. Ismerd fel a másik jeleit!

Ha te nagyon szívesen ölelsz meg másokat, ha örülsz nekik, állj meg egy pillanatra. Mielőtt nekiesnél a másiknak és a karjaidba szorítanád, nézd meg az ő testbeszédét is. Ha egyenesen áll és nem közelít feléd, nem hajol be egy kicsit előre, akkor nem tervez semmi ilyesmit. Ilyenkor azon múlik majd, hogy nagyon vagy csak kicsit lesz kínos az eset, amikor megöleled, hogy mióta és hogyan ismeritek egymást. Figyelj mindig a jelekre. 

 

 

2. Találd ki, hogy ki örül neki és ki találja tolakodónak az ölelést!

Egy Miller nevű pszichológus 2014-ben kapcsolatot talált az emberek szexuális beállítottsága és az érintkezéshez való viszony között. Azok a nők ugyanis, akik a saját nemükhöz vonzódnak, nem igazán kedvelik, ha egy férfi megöleli őket. Az is egy szempont lehet, hogy azok, akik egyedülállók, tolakodásnak, nyomulásnak veszik, ha megöleled őket, pedig te csak barátkozol. A kutatók azt mondják, hogy a kor is sokat számít.

 

3. Hogyan ölelj?

Isac Sehlstedt által vezetett európai kutatócsoport 2016-ban arra jutott, hogy az idősebb felnőttek több fizikai együttlétre vágynak, mint a fiatalok, de ezért nem tesznek eleget. Ők a kutatás során olyan válaszokat adtak, hogy "zavar engem, ha valaki, akivel szoros kapcsolatban vagyok, ritkán ölel meg", ezzel szemben az is egy általános vélemény volt körükben, hogy ritkán kezdeményeznek fizikai kontaktust másokkal. Ezek az emberek, azaz az idősebb felnőttek legtöbben azt mondták, hogy lassú és gyengéd érintésekre vágynak, legszívesebben nagy és érzelmes ölelésekre. Ez azonban nem jelenti egyenesen azt, hogy ha egy idősebb felnőttel állsz szemben, rögtön érzelmesen meg kell ölelned, sok múlik a kulturális és szociális szokásain is.

 

4. Figyeld az előzményeket is!

Az olyan érzelmileg túltöltött eseményeken, mint az esküvő vagy a temetés, gyakran mindenki megölel mindenkit, ráadásul azoknak az öleléseknek nagy jelentősége van. Figyeld meg, hogy ezek az ölelések milyenek, hiszen ez is sokat számíthat. Ha te vagy az első "az ölelők sorában", akkor a fenti szabályok szerint bíráld el, szükséges-e ölelni, viszont ha előtted már egy csomóan túlestek ezen, akkor azt figyeld, mit csinál a tömeg. 

 

 

5. Légy óvatos a munkahelyen!

Az utóbbi időkben a munkahelyi szexuális zaklatás nagy figyelmet kap,éppen ezért az a bölcsebb, ha az öleléseket elkerülöd a munkahelyeden ahelyett, hogy így fejezd ki a barátságod vagy érdeklődésed a másik felé. Az esetek többségében akkor is jobb, ha így gondolkodsz, ha szerinted a másik fél örülne neki és eléggé ismered is. Nem feltétlenül a másik fél fog valami mást belelátni, többnyire a harmadik személy az, aki másképp vélekedik majd az ölelésről, ezt pedig már csak a nyugalmas légkör kedvéért is érdemes elkerülni. Kivétel lehet, ha valaki nyugdíjba megy vagy elmegy a cégtől, de ebben az esetben is jól vizsgáld meg a környezeted. 

 

6. Tudd, mikor van szükség egy megmentő ölelésre!

A megmentő ölelés kifejezést (angolul safe heaven) akkor használják, amikor valaki érzelmileg nagyon labilis és egy hosszú, kedves ölelés megmentheti a napját. Ilyenkor figyeld meg azt, akiről azt gondolod, jól esne neki. Ha igazad van, egyetlen apró öleléssel súlyos (és gyakran rossz) döntéseket előzhetsz meg.

 

 

7. Készülj fel arra, ha viszonozni kell!

Mi van akkor, ha te nem vagy ölelős típus, de aki körülötted él/dolgozik igen? Ha ugyanis a környezetedben az a szokás, hogy megölelik egymást, ha te kihúzod magad alóla, akkor barátságtalannak, kívülállónak fogsz tűnni. Ha félsz attól, hogy elkapsz valami bacilust, a másik izzad vagy egy kicsit büdös, ezért nem vonzódsz az öleléshez, akkor ki kell találnod, hogyan húzd ki magad alóla. Ha közelednek feléd, fordulj oldalt, emelt fel a kezed vagy csak egy kicsit merevedj meg. Ha ez többször is előfordul és úgy érzed, hogy kezd kínos lenni, akkor csak mondd a következőt: "én nem vagyok az az ölelkezős típus!" Lehet, hogy értékelni fogják az őszinteséged.