6000 fát ültettek a diákok

20/01/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Nemrég ért véget az „Ültess fát!” országos akciónk, melynek során közel 1000 fiatal önkéntes munkájának köszönhetően, közel 6000 fát sikerült elültetni, több mázsa makkot, diót és tobozt gyűjteni, valamint több hektárnyi erdőt megtisztítani.

Manapság sokat lehet hallani a környezetvédelem és a fenntartható életmód fontosságáról, ám sokan nem tudják, hogy ők maguk mit is tehetnének. Ebben szerettünk volna segítséget nyújtani a programmal, melynek során 15 magyarországi erdészettel és nemzeti parkkal együttműködve nyújtottunk lehetőséget önkéntességre a résztvevő diákoknak.

A programok egy elméleti oktatással kezdődtek még októberben, amikor a diákoknak órát tartottunk a zöld területek megőrzésének fontosságáról, a hulladékgazdálkodásról, és az egyre inkább teret nyerő Zero Wasteről, vagyis hulladékmentes életmódról és a fenntartható divatról.

De nem álltunk meg itt, partnereinknek köszönhetően a tanulók első kézből is belekóstolhattak az erdőgazdálkodás mikéntjébe. Az akció alatt közel 6000 fát ültettek el, de emellett egyéb munkálatokban is segítettek, például

  • a szombathelyi erdészetben, az ottani diákok, a magtermelő ültetvényekről 75 kg tobozt gyűjtöttek össze, mely 3 hektár új erdő telepítésére lesz elegendő,
  • Kőszegen a Chernel-kert állapotmegóvási munkálatokban vettek részt,
  • a Mosoni-Dunát kísérő, egyik un. galériaerdőben pedig a korábban kivágott fákat pótolták, a helyben honos szürke nyár és nemes nyár csemetékkel.

De ezek mellett persze még sok más helyen is munkába álltak a diákok, s hol szemétszedéssel, hol cserjeirtással járultak hozzá erdeink szebbé tételéhez.

Ha ti is szívesen haladnátok az eddig 14 millió fát elültető Felix Finkbeiner, vagy a lehullott levelekből papírt készítő Valentin Frechka nyomdokain, és ti is tennétek a Földért, azt érdemes saját magunkkal, pontosabban az általunk termelt hulladékkal kezdeni. Ha még ismeretlen terep számotokra a szelektív gyűjtés, akkor itt érdemes kezdeni, ebben a másik cikkünkben pedig a hulladékmennyiség csökkentéséhez találtok pár jótanácsot.

A mi akciónknak mostanra sajnos vége van, ám számtalan nagyszerű dologgal készülünk még, melyekről a legkönnyebben Facebook oldalunkról értesülhettek.