6 tipp, hogy győztesen kerülj ki a vitás helyzetekből

17/01/17 kedd
ujnemzedek.hu
Számtalanszor kerülünk konfliktus helyzetekbe, mikor a saját igazunkat szeretnénk bizonyítani és meggyőzni másokat arról, hogy a mi ötletünk sokkal jobb, mint az övék. Az ilyen helyzeteket nem egyszerű kezelni és gyakran megesik, hogy nem csak a javaslatunkat, de még magunkat sem tudjuk igazán megvédeni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amiből megtanulhatod, hogyan érvényesítsd az akaratod úgy, hogy közben másokat ne sérts meg.

Az agresszív viselkedés konfliktus helyzetben nem vezet megoldásra, de ronthat a munkamorálon sőt, még teljesítményünkön is. A túl passzív hozzállás sem fog előre vinni minket, inkább tovább korlátoz céljaink elérésében. A megfelelő viselkedés a két pont között található, ugyanis bizonyos érvelés típusokhoz olykor az egyikből kell több, olykor pedig a másikból. Lássuk, mit javasolnak a szakértők!

1. Használd az "és" kötőszót!

Minden egyes "de" szócskát alakíts beszédedben "és"-re. Hogy miért? Mert ezáltal a vitapartnered érzékelni fogja, hogy együttműködő vagy, figyelembe veszed az ötleteit. A "de" szó inkább ellenkezést sugall. 

2. Feltételezz! 

"Ha a javaslatod alapján ezt fogjuk tenni, akkor az milyen változásokkal jár majd?" Ezzel nem utasítod el egyből az ötletet, de ha hibát észlelsz egy feltételezésben, a másik felet is könnyebben rávezetheted, vagy magától észreveszi, hogy nem lesz eredményes az ötlete. 

3. "Te mindig ezt csinálod!"

Ne kategorizáljuk be negatívan az embereket, ettől csak dühösek lesznek és ellenkezni fognak. Ha valamit rendszeresen elront az adott személy és ez nekünk kárt okoz, akkor fogalmazzuk át a neki célzott mondatot úgy. hogy "Te gyakran cselekszel ebben a helyzetben így és így... miért?" Ezzel sikerül neki is belátnia, hogy mi okozza a hibái forrását. 


Forrás: Giphy

4. Javasolj!

Ha van egy probléma, ami megoldásra vár, ötletekkel rukkolunk elő de előfordulhat, hogy rossz javaslatot teszünk. Ha hibázunk javasoljunk megoldásokat az elkövetett baki kijavítására, így máris javíthatunk a helyzetünkkön. Felesleges másokat hibáztatni, olykor be kell látni ha elszúrtunk valamit. 

5. Meggyőzés

Észérveket sorakoztatunk egymás után, próbáljuk meggyőzni a másik felet a saját igazunkról, hogy úgy végezze el az aktuális feladatot, ahogy mi szeretnénk. Próbálunk az eszére hatni, pedig a legtöbb ember a "szívére" hallgat és érzelem alapú döntéseket hoz. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a saját ötleteinket eleve jónak tartjuk és próbáljuk is érvényesíteni, míg mások ötletét nehezen fogadjuk el. Így nem mindig ez a legcélravezetőbb módszer, de érdemes ezzel kezdeni egy vitás helyzetet, mert ez a legbarátságosabb módja a befolyásolásnak. Szóval csak állj ki és tedd oda magad!

6. Kérdezz!

Ahogy fentebb említettük, az emberek nem nagyon adják be a derekukat más ember ötleteinek, viszont kérdezéssel el tudjuk terelni az adott embert egy irányba és ha ő ismeri fel a problémát, nagyobb kedvel fog részt venni a megoldásában is. Ezzel is manipulálunk picit, viszont barátságosabb módon, hisz azt akarjuk, hogy a társak is részt vegyenek az adott feladatban. Célravezető megoldás, csak jól kell kérdeznünk. Érdemes felkészülni az adott problémábó, témából és sorra venni a lehetséges kérdéseket.


Forrás: Giphy

Mikor lesz valaki együttműködö?

Ahhoz, hogy egy vita során eredményesek legyünk, ajánlott azzal is tisztában lenni, hogy milyen esetekben hajlandóak az emberek a legkönnyebben együtt dolgozni velünk. Korábban már írtunk arról, hogy Robert B. Cialdini alapelvekben gondolkodik és azt kutatja, hogy mitől leszünk együttműködőbbek vagy mitől csináljuk meg a ránk kiszabott feladatokat. Hatás című könyvében beszél arról, hogy kutatásai alapján az emberek közti külső befolyást erősítő konkrét tényezők a következők: a kölcsönösségelve, a következetesség elve, a társadalmi bizonyíték elve, a vonzalom elve, a tekintély elve és a hiány elve. Ezekről bővebben itt olvashatsz!