5 tipp alváshoz és pihenéshez, hogy jobban menjen a munka

18/04/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki mondjuk napi 4-5 óra alvással nyomja végig a hetet, de még hétvégén sem lustálkodik. Folyton online van, bármikor elérhető és bizony még sikeres is. A szakértők szerint nem kell sanyargatnunk magunkat és több óra alvást is megengedhetünk magunknak.

Itt az ideje, hogy véget vessünk az idealizált elképzelésnek, hogy a sikeres dolgozó egy olyan szuperhős, akiknek nem kell enni, aludni, pihenni vagy szórakozni. Pedig ahhoz, hogy jól teljesítsünk munkában, először magunkról kell gondoskodni. 

A következő 5 tipp abban segít, hogyan hozd magad formába. Melyek azok a trükkök vagy szokások, amiket bevetve frissebb és kipihentebb tudsz lenni. 

1. Aludj, ameddig jólesik!

Az alvás a legfontosabb dolog, amely hatással van szervezetünk működésére egész nap, fontos szerepet játszik a betegségek elleni küzdelemben is. Az alvás, ha rossz minőségű, különösen a krónikus álmatlanság, tönkreteheti döntéshozatali képességünket, rövid távú memóriánkat és a hangulatunkat is. A legtöbb ember nem aludja ki magát, amivel súlyos károkat okoz szervezetében. 

"Nagyon fáradt vagyok, de semmi gond! Majd hétvégén kipihenem magam!" - persze, hogy melyik hétvégén, arról sosem esik szó, mivel nem figyelünk az alapvető szükségletünkre alvás terén. Hétközben eltöltjük az esténket sorozatokkal, közösségi oldalakkal meg a hazavitt munkával, hétvégén pedig nem győzzük kipihenni magunkat. Egyszerűen olyan mértékben elfáradunk a hétvégére, hogy a később kelés sem tud ezen javítani. Így halmozzuk fel az alvásadósságunkat.  

Hogy kicsit megértsük, miért is fontos ennyire az alvás és főként az, hogy ne tologassuk össze-vissza, ahhoz meg kell értenünk a működését.  Az alvásunkat egy belső rendszer szabályozza és egyáltalán nem olyan rugalmas, mint azt hinnéd. Ezt a ritmust a rendszertelenség csak szétveri, nem is beszélve az altatókról illetve a mesterséges fényekről, mint a tv és a mobilunk képernyője. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy idő után nem tudjuk majd, hogy mitől éreznénk magunkat kipihenve. 

2. Legyen munka után is programod! 

A rutin létrehozása lehetővé teszi a kortizol (stressz hormon) kiürülését és kiöblítését a szervezetünkből. Csinálj valami mozgással, koncentrációval kapcsolatos dolgot, menj edzőterembe, kosárlabdázni, jógázni. A lényeg az, hogy a tevékenységnek bizonyos mértékű fizikai erőfeszítést és szellemi összpontosítást kell kiváltania belőled. Azáltal, hogy ideiglenesen lekapcsolaod magad a hétköznapi gondokról és teendőkről, lehetőséged nyílik arra, hogy felfrissítsd gondolataid, az elméd. Ezáltal könnyebben tudsz majd fókuszálni másnap, könnyebben tudsz majd ötletelni, hiszen nem ragadsz bele az előző nap eseményeibe. 

A legnagyobbak tanácsait érdemes megfogadni. Mark Zuckerberg is úgy gondolja, hogy fontos, hogy legyen egy hobbink. Szerinte gyakran ez az egyik legjobb módja annak, hogy az emberek megismerjék a szenvedély érzését és közben sokat tanulnak a munkahelyi "vezetésről" is. Ők a Facebooknál rendszeresen megkérdezik munkatársaikat, hogy a munkán kívül mi az, amit valaki a hobbijának tekint és milyen rendszereséggel hódol neki. 

A hobbik ráadásul segíthet, hogy megtanuljuk a helyes időbeosztást és ki tudjuk alakítani a sokat emlegetett magánélet-munkahlye egyensúlyt. 

A kutatások eredeményei szerint: egy új kreatív hobbi, mint a képzőművészet, a zene, a kertészkedés vagy a nyelvtanulás, közvetlen üzleti előnyökkel járnak, hiszen folyamatosan stimulálják az agyunkat és fejlesztik a problémamegoldási képességünket. 

3. Alvás előtt már ne bambulj a képernyő előtt!

A digitális képernyők fénye bezavarja a melatonin termelődést, konkrétan csökkentik azt. Hogy, hogyan? Az általuk kibocsátott kék fény befolyásolja a testünk által természetes módon termelt hormont, amely segít az alvás-ébrenlét ciklusaink szabályozásában. a melatonin normális esetben emelkedik este és a késő órákban, az éjszakai nagyrészt magas marad, majd a kora reggeli órákban csökken. Így, ha este és a késői órákban nyomogatjuk a tabletünket, laptopunkat és telefonunkat, leromboljuk a melaton termelődésének folyamatát és megzavarjuk a cirkadián ritmusunk. Éppen ezért: lefekvés előtt egy órával már ne babráld a kütyüid, hogy nyugodtabbab tudj aludni!

Egy stresszes időszak csúnyán megkeserítheti az éjszakáinkat is, a felgyülemlő feszültség miatt csak nagyon nehezen tudunk elaludni. Ugye mindenkinek ismerős a helyzet, mikor a sötétben fekve az ablakon beszűrődő fényeket vagy a tv piros gombját bámulva azon kattogunk, hogy, ha most nem alszunk el, akkor reggel marhára fáradtan fogunk ébredni? Korábban már írtunk 15 tippet arról, hogy kerüld el az álmatlanságot. 

4. Hidegzuhany 

Amikor aludni kezdünk, testhőmérsékletünk természetesen 1-2 fokkal csökken. A hideg zuhany segíthet e folyamat ösztönzésében, de mi épp ellenkezőleg cselekszünk és mindig meleg zuhanyt vagy forró fürdőt veszünk, amit ezt akadályozza. Ha még sose próbáltad ezt a módszert, akkor először meleg vizes zuhanyt vegyél, majd az utolsó 30-60 másodpercben fokozatosan válts hidegre. Ez rettentő frissítő és pihentető lesz. Szakértők már azt is bebizonyították, hogy hidegvízzel való zuhanyzás javítja az immunfunkciókat, csökkenti a stresszt és csökkenti az enyhe depresszió tüneteit is. 

Emellett fontos a megfelelő szobahőmérséklet is. Legfeljebb 22, de inkább 20 fok legyen a hálószobában. Szellőztessük ki a szobát, mielőtt lefekszünk  és nagyon fontos, hogy a hálószobát alvásra használjuk, ne ott nézzünk tévét. 

5. Feküdj le időben és olvass valamit szórakoztatót!

Nem, nem ebookról, telefonról és nem is tabletről, hanem igazi, papírból készült könyvből. Sokan írtak már arról, hogy ne vigyünk kütyüt az ágyba este, mivel este már sokkal fáradtabb a szemünk és egyáltalán nincs jó hatással ránk ha még lefekvés előtt is ezeket bámuljuk. Helyette válasszunk egy izgalmas könyvet, amit megfoghatunk a kezünkbe, érezhetjük a lapjait, fényforrásnak pedig tökéletes egy megfelelő villanykörtével ellátott éjjeli lámpa. Olvassuk addig a könyvet míg elálmosodunk!

Forrás: entrepreneur