4 tipp, hogy jobb legyen párkapcsolati kommunikációd

18/11/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nehezen beszélsz az érzéseidről? Még arról is, amikor boldog vagy? Ne aggódj, van pár egyszerű dolog, ami segíthet, hogy jobban kommunikálj a pároddal.

1. Semmitmondónak tűnő beszélgetések, üresnek látszó fecsegések

Egy sorozat vagy tévéműsor kibeszélése nem tűnik a legromantikusabb témának, ám a szakértők szerint ez nem így van. Könnyebben beszélünk az érzelmekről, ha nem a sajátjainkról van szó. Épp ezért jön kapóra egy közösen megnézett film - beszélj arról, hogy milyen érzéseket keltett benned. De simán szóba hozhatod a ramaty időjárást is, aminek kapcsán elmondhatod, milyen hangulatod volt. Vagy említsd meg, milyen szuper, hogy a kedvenc kajádat főzte ma. Ezekkel a kis részletekkel is a saját érzéseid fejezed ki. 

John Gottman és Janice Driver terapeuták végeztek vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy az ilyen hétköznapi események közben mennyire fejezik ki magukat a párok. Az eredmények azt mutatták, hogy ezekben a szituációkban könnyebben nyílnak meg és beszélnek az érzéseikről a párkapcsolatban élő emberek, mint a kifejezetten az érzelmeink feltárására összpontosító, mély beszélgetések során.

2. Nosztalgia ON

Tanulmányok igazolták azt is, hogy akkor érezzük igazán közel magunkhoz a másikat, ha közös élményekről, együtt átélt kalandokról, eseményekről beszélgetünk. Az szakértők szerint amikor egy kapcsolatot vagy házasságot helyre kell hozni, az első pozitív élmény legtöbbször az, amikor a gyerekekkel átélt eseményekről kezdenek el beszélgetni a felek. Ilyenkor kezdenek el nyitni újra egymás felé - ez a közös élmények hatása. A vitás helyzeteket felemlegetni azonban nem túl jó taktika, inkább a közösen átélt, pozitív történésekről beszéljünk. Nyaralás, vacsora, játék - egy rakat olyan közös élmény van, ami erre jó alapot adhat. 

3. Figyelj és légy jó hallgatóság

Ne csak te próbáld elmondani a véleményed és beszélni az érzéseidről, legalább ilyen fontos, a másikra is legalább ennyire figyelj. Amikor a párod beszél hozzád, még véletlenül se tudd le az egészet egy "aha-aha" bólogatással. Figyelj arra, amit mondd, és mondd el a véleményed - néha elég az is, ha megnyugtatóan mosolyogsz és azt mondod "igen, megértelek". Ha közbe szeretnél vágni, kérj elnézést, és miután befejezted, jelezd, hogy folytathatja. 

Tegyél fel kérdéseket - de ne csinálj úgy, mintha tudnád is a válaszokat

Kérdezd a párod, de ne próbáld meg befejezni a mondatait. Nincs annál idegesítőbb, mikor az ember azt érzi, hogy nem figyelnek rá. Azzal, hogy folyton közbeszólsz, azt fejezed ki, hogy unod magad, lezárnád már ezt a beszélgetést, és amúgy sem vagy kíváncsi a másikra, hiszen biztos megint ugyanazt akarja mondani, amit már ezerszer hallottál. Beszélj magadról, de ugyanilyen fontos, hogy őt is kérdezd. 

Forrás: Psychology Today, fotó: Stocksnap