4 köszönés, melyekkel helyettesítheted a kézfogást

20/03/20 péntek
ujnemzedek.hu

A koronavírus rövid idő alatt óriási változásokat hozott az életünkbe. Az áldozata lett a kézfogás is, mely a vírus továbbadásának kiváló formája (a puszi és a csók mellett), s ezért jelenleg minden orvos és járványügyi szakember elszántan küzd ellene. Persze a berögzült szociális normákat nehéz egyik napról a másikra felülírni, az üdvözlés pedig a találkozások elkerülhetetlen velejárója. Illetve annak kellene, hogy legyen.

Ezt a problémát enyhítendő, összegyűjtöttünk nektek pár alternatív formát az üdvözlésre, melyekkel a kézfogást tudjátok helyettesíteni.

„Wuhan fogás”

Az első alternatíva honnan máshonnan is származhatna, mint a vírus kiindulási pontjából, a kínai Wuhan tartományból. Az üdvözlési formát bemutató videót még február végén tették fel az internetre, a posztban pedig „Wuhan shake”-nek, vagyis wuhan fogásnak nevezve azt. Az elnevezés viszont csak félig igaz, mert fogás nincs benne, csak a bal, majd a jobb bokájukat érintik össze a felek.

Könyökpacsi

A korábban már a radar alatt létező könyökpacsi, vagyis „elbow bump” elsőként Afrikában terjedt el nagyobb mértékben az Ebola-járvány ideje alatt. Igazi világszintű hírnevet azonban csak most, a koronavírus alatt szerzett.

A kellőképp bohókás üdvözlési forma nagy sikert aratott a politikusok körében is, hiszen bármilyen komoly szituációban oldani lehet vele a feszültséget. Könyökpacsival mentette ki magát például Mark Rutte holland miniszterelnök, az emlékezetes sajtótájékoztatóján is.

Namaste

Az indiából eredő tradicionális köszöntés során a két tenyerünket összeillesztve hajolunk meg egymás előtt. Ezzel eddig nyugaton főleg a jóga kapcsán találkozhattak az emberek, ám ha le is választjuk róla a hozzákapcsolódott spiritualitást, még úgy is egy szép gesztust kapunk. Nem utolsó sorban mivel nulla testi kapcsolat szükséges hozzá, ez az eddigi legbiztonságosabb üdvözlés.

Vulkáni köszöntés

Ha még egzotikusabb érintés nélküli köszönésre vágyunk, akkor pedig kiváló lehet a vulkáni köszöntés. A Star Trek univerzumban elterjedt köszönést egy papi áldásból inspirációt nyerve Leonard Nimoy találta ki. A filmeknek és sorozatoknak köszönhetően ezt világszerte ismerik, és a kézmozdulathoz tartozó „Hosszú és eredményes életet” mondat nem is lehetne aktuálisabb.