27 éves korukig donaldkacsáznak otthon a magyar fiatalok

16/12/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egyre később szakadunk le a szülői forrásokról, és utána is igényeljük a folyamatos támogatást. Nagyjából ez a lényege az OTP Ingatlanpont friss összefoglalójának, ami a fiatalok nagybetűs életbe történő belépését járja körbe.

A tanulmányok befejezése és a családalapítási tervek kitolódtak az elmúlt évtizedekben, az önálló háztartás fenntartása viszont egyre fontosabb céllá vált a fiatalok körében. A saját lakásba költözést tervezők többnyire a tízmillió alatti lakásokat keresik, egy-másfél szobában indul a nagybetűs élet.

Átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket a magyar fiatalok, addig otthon donaldkacsáznak. Nemzetközi viszonylatban hagyományosan a dél-európai országok fiataljai azok, akik nagy számban és sokáig élvezik a mamaotthont, ott a harminc év alattiak négyötöde él a szüleivel. Idehaza a KSH mérte fel az állapotokat: az elmúlt tíz évben 280 ezerre tehető azon háztartások száma, akik első önálló otthonukba költöztek. Háromnegyedük számára az első önálló lakás egyúttal saját tulajdont is jelent.

 

(Pixabay)

Az első otthont keresők többsége használt lakást vásárol, és átlag 9 millió forintot költ az ingatlanszerzésre. Csak hetedük engedheti meg magának az új lakást vagy építkezést, ők kétszer ennyiből gazdálkodnak.  Az elmúlt években dinamikusan növekvő ingatlanárak nem könnyítették meg a helyzetüket. A lakástámogatások jelenthetnek nekik opciót, harmaduk családi támogatást is igénybe vesz – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A statisztikák alapján a második lakás 3-3,5 millió forinttal kerül többe az elsőnél. A szakértő szerint a magasabb árat a nagyobb lakásra váltás is indokolhatja, ami mögött elsősorban a fiatalabbak körében a családi okok, így például az összeköltözés, gyermekvállalás sejthető. Mindazonáltal az első otthon megszerzése nagyban meghatározza, hogy később milyen lakáspiaci utat jár be egy háztartás, érdemes tehát már a legelső ingatlant is befektetési szemmel, célzattal vizsgálni.