2,5 évre elegendő ivóvíz egy pamutpólóért? Van ennek értelme?

19/12/10 kedd
ujnemzedek.hu
2720 liter víz. Egy felnőtt ember számára körülbelül 900 napra azaz majdnem 2,5 évre elegendő ivóvízmennyiség. Ennyi kell egyetlen pamutpóló előállításához. Egy farmerhez pedig a többszöröse.

A ruhaiparban évente több mint 150 milliárd ruhadarabot gyártanak le és próbálnak meg eladni a piacon, emellett csak az Egyesült Királyságban évente 300 ezer tonna használt ruha kerül a szeméttelepekre.

Nem is beszélve arról, hogy a ruhagyárak tonnaszámra eregetik a szén-dioxidot a levegőbe. Ez a hatalmas környezetszennyezés egészen odáig vezetett, hogy ma a divatipar az „előkelő” második helyet foglalja el a világ legszennyezőbb iparágainak listáján.

És akkor még nem szóltunk a póló alapanyagának festésével vagy a farmernadrág koptatásával járó vegyszerekről. 

Ahogy arról sem, mi történik a bőrünkkel, ha ezeket a ruhadarabokat viseljük.

És nem volt említés a ruhagyári munkások helyzetéről, akik borzalmas körülmények között,  fillérekért dolgoznak.

2013. április 24-én összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár Banglades fővárosában, Dakkában. A balesetben 1134 ember vesztette életét, és több mint 2500-an sérültek meg. A Rana Plaza tragédiája felrázta a világot. Rámutatott arra, hogy nagyon nem működik jól a fast fashion uralta divatipar. 

fenntartható divat

Miért vásárolunk egyre több és több ruhát, amikor igazán nincs is rá szükségünk?

A fogyasztói társadalomnak köszönhetően még mindig „a vegyél újat, ha elromlott”, vagy a „van ennél jobb” elvek mentén élünk, én mégis azt hiszem, ha mindenki egy kicsit változtat, egy kicsit tudatos, vagy egy kicsit hozzátesz, van esély arra, hogy átfordítsuk ezt a folyamatot.

Ha nyitott vagy a változtatásra a saját szinteden, olvasd el tanácsainkat!

 

Felhasznált forrás: a holyduckblog.hu cikkei, Mengyán Eszter tollából