16 lépés vezet a szerelemtől a szakításig?

17/10/06 péntek
ujnemzedek.hu
Dina M. Battaglia és munkatársai szerint igen. Sőt, kutatásukban meg is nevezték a lépcsőfokokat.

A dolgot úgy képzeld el, mint egy laza vázlatot, egy "kb. így történhet"-helyzet felskiccelését - ha végiggondolod - és mi végiggondoltuk - nagyjából az összes szakításunk így ment végbe. Nyilván mások voltak a fűszerek, másképp történtek a dolgok, de az alapvető séma mit sem változott. 

Vegyünk egy lányt - legyen a neve Sári. Vegyünk egy fiút - legyen a neve Péter. Eleinte minden szép volt köztük - aztán történt valami. És akkor most húzzuk rájuk a szakember, - aki 1480 embert kérdezett meg kollégáival a szakításukról -  Dina M. Battaglia által összehozott vizes lepedőt

1. lépés a párkapcsolat vége felé - az egyik fél elveszíti az érdeklődését a másik iránt

Lehet ennek oka körülbelül bármi. Simán benne van a pakliban, hogy az a fenenagy tűz húnyt ki, ami az elején még durván perzselt. Tök mindegy, hogy Peti vagy Sári kezd el kételkedni - a lényeg, hogy kételkedés van.

2. A kételkedő fél, akár önkéntelenül is, de elkezd másfelé kacsingatni.

3. Ezzel párhuzamosan a elkezd vissza is vonulni partnerétől - értjük ezalatt mind az érzelmi, mind a fizikai kontaktust.

4. Észbe kapnak, beszélgetnek, megpróbálják megoldani a helyzetet.

5. Ezen nem segít, hogy egyre kevesebb időt töltenek együtt.

Képtalálat a következőre: „break up gif”

6. Naná, hogy azért, mert megint lanyhul az érdeklődés. Peti inkább a haverokkal csocózik. Sári fodrászhoz megy, és új frizurát csináltat magának. Nem látják a jeleket/látják, de elhessegetik.

7. Már nincs hova hessegetni, észbekapnak, megijednek. Sári (vagy Peti), vagy mindketten úgy vélik: le kell zárni a kapcsolatot.

8. Beszélni próbálnak. Elmondják egymásnak érzéseiket.

9. Ismét megpróbálják megoldani a bajokat.

10. Megintcsak észrevesznek másokat.

Képtalálat a következőre: „break up gif”

11. Sári elhagyja a Péter-bolygó gravitációs mezejét. Péter távolodik a Sári-galaxistól.

12. Beindul a randigép. Sári végre találkozhat Gáborral (már régen kinézte magának.). Péter kokettálni kezd Marikával (kb. 2 éve bejön neki.)

13. Újrakezdődik a 8.-as pont.

14. Bejön a képbe a szakítás gondolata - MOST KOMOLYAN.

15. Bejön a képbe a MOST KOMOLYAN VÉGE mondat. Tök mindegy, hogy Sári, vagy Peti fejében, de elkezdenek bezárulni a kapuk.

Képtalálat a következőre: „break up gif”

16. This is the end.

Ismerős a megoldóképlet? És vajon tehetünk-e ellene, ha igen? Jobb, ha beismerjük magunknak, hogy így szoott menni? Vagy inkább tagadjuk? 

Ja, még egy fontos dolog: a kutatók azt vették észre, hogy a körök azért ismétlődnek, mert amikor beüt a Beszéljük meg, és javítsunk rajta -fázis, a partnerek egyszerűen rossz módszerrel próbálnak meg ismét közelkerülni a másikhoz. Itt már csak egy kérdés marad:

ki mennyire szeretné, hogy ez a párkapcsolat fennmaradjon?