11 kőgazdag híresség, aki semmi pénzért nem hagyná a gyerekeire a vagyonát

18/04/06 péntek
ujnemzedek.hu
Milyen jó lehet a milliomoscsemeték élete, csak úgy az ölükbe pottyan a pénz... Hát, vannak kivételek: Gordon Ramsay, George Lucas vagy Mark Zuckerberg gyerekei például nem fognak dúskálni a mesés örökségből.

A milliomosok, milliárdosok többsége simán az utódaira hagyja az általa megszerzett mesés vagyont, de van, aki nem így gondolkodik. A legtöbben attól tartanak, hogy a rengeteg pénz elrontja a gyerekeiket, és persze akár az is a ki nem mondott okok közé tartozhat, hogy Nagy-Britanniában például egy bizonyos összeghatár felett 40% (!) az örökösödési adó - vagyis az örökségnek majdnem a felét "lenyúlja" az állam. 

Az alábbi listában olyan hírességek szerepelnek, akiknek gyerekei nem reménykedhetnek a mesés örökségben. 

Nigella Lawson - 11,5 millió font (kb. 4 milliárd 107 millió forint)

Nigella Lawson példátlan karriert futott be tévés műsorvezetőként, újságíróként és konyhaguruként. Közben az első házasságából két gyermeke született, akik mostanra felnőttek, és egy mostohalánya is van a második házasságából. "Feltett szándékom, hogy a gyerekeim ne éljenek anyagi biztonságban. Elrontja az embereket, ha nem kell megdolgozniuk a pénzért" - nyilatkozta még 2008-ban Lawson. Az interjúban arra is kitért, hogy ebben vitája van a férjével, aki szerint valamennyi pénzt mindenképpen a gyerekekre kéne hagyniuk.

Gordon Ramsay - 122,2 millió font (kb. 43 milliárd 648,5 millió forint)

A világ egyik leghíresebb szakácsának 40 étterme van szerte a világon, amelyek összesen 16 Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek. "Az tuti, hogy a pénzt nem fogják megkapni a gyerekeim. Nincs ebben semmi rosszindulat, csak hogy nehogy elrontsa őket. A feleségem arra rá tudott venni, hogy a gyerekek a leendő lakásukra kapnak tőlem egy 25%-os letétet" - nyilatkozta a sztárséf.

Sting - 229 millió font (kb. 81 milliárd 797 millió forint)

A hatgyerekes apuka szintén eltökélt, még ha egy poént is elsütött, amikor erről nyilatkozott. "Mondtam a gyerekeknek, hogy úgysem marad pénz, mert az anyjukkal elköltjük. Dolgozniuk kell, mindegyikük tisztában van ezzel. És nem is nagyon van olyan, hogy kérjenek tőlem valamit - ezt nagyon tisztelem és értékelem bennük."

Elton John - 366,6 millió font (kb. 130 milliárd 946 millió forint)

Elton John és férje, David Furnish két fiút nevelnek. "A gyerekeink nem a hétköznapi srácok életét élik, és nem is tesznek úgy. Mégis fontos, hogy legyen valami fogalmuk a hétköznapiságról, hogy tiszteljék a munkát és megbecsüljék a pénzt" - mondta Elton John, aki Warren Buffetet tartja követendő példának. "Buffet nagyon szuper modellt talált ki. Elég pénzt hagy a gyerekeire, hogy gondtalanul élhessenek, legyen házuk, autójuk. De ebből nem futja semmi rongyrázásra, Picasso-képekre vagy magánrepülőkre."

Andrew Lloyd Webber - 920 millió font (kb. 328 milliárd 615 millió forint)

Webber nevéhez olyan musicalek fűződnek, mint a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Macskák. A zeneszerző szerint viszont a gyerekeit egyáltalán nem érdekli az ő vagyona - de hiába is érdekelné. "Nem hiszek benne, hogy jó dolog, ha a gyerekek egy halom pénzt örökölnek. Elvesztenék a motivációt, hogy dolgozzanak." Webber hozzátette: felettébb valószínű, hogy a felesége túléli őt, így ennek a problémának a megoldását inkább rá hagyja.

George Lucas - 5,3 milliárd dollár (kb. 1344 milliárd 451 millió forint)

A Star Wars és az Indiana Jones megálmodójának három örökbefogadott és négy saját gyermeke van, de a szóvivője szerint a pénz nagy része, amit a Disneyvel kötött megállapodásért kapott, oktatási és jótékonysági projektekre megy, például a George Lucas Oktatási Alapítvány javára.

Mark Zuckerberg - 74 milliárd dollár (kb. 18 771 milliárd 580 millió forint)

A Facebook milliárdos alapítója 2015-ben, első lánya, Max születésekor jelentette be a feleségével, hogy az örökség 99%-át jótékony célokra fordítják. "Azt szeretnénk, hogy jobb világban nőjön majd fel, mint a miénk. Szeretnénk megtenni, ami rajtunk áll, hogy ez így legyen, nem csak azért, mert szeretjük őt, hanem mert az egész eljövendő generáció iránt felelősséget érzünk."

Warren Buffett - 78,9 milliárd dollár (kb. 20 014,5 milliárd forint)

Warren Buffett a világ második leggazdagabb embere a Forbes szerint. A tőzsdeguru lelkes filantróp, olyannyira, hogy ígérete szerint egész vagyonát jótékonysági szervezetek kapják majd meg a halála után. Azért a gyerekeiről sem feledkezett meg teljesen. Bár közvetlenül egy centet sem hagy rájuk, azért annyit igen, hogy boldogulni tudjanak.

Pierre Omidyar - 10,1 milliárd dollár (kb. 2563 milliárd forint)

Pierre Omidyar 1995-ben alapította az eBay-t, aminek 2015-ig volt az elnöke. Feleségével, Pammel három gyereket nevelnek. 2010-ben csatlakoztak Warren Buffet és Bill és Melinda Gates kampányához, amelynek lényege, hogy a szupergazdag szülők inkább jótékony célra fordítják a vagyonukat, ahelyett, hogy a gyerekeik örökölnék azt. "A nézőpontunk meglehetősen egyszerű: több pénzünk van, mint amennyire a családunknak valaha is szüksége lesz. Semmi okunk rá, hogy megtartsuk magunknak, így inkább felajánljuk a világ legégetőbb problémáinak megoldására" - indokolták döntésüket.

Simon Cowell - 420 millió font (kb. 150 milliárd 20 millió forint)

Az X-Factor és a Britain's Got Talent és az America's Got Talent atyja nem véletlenül gyűjtött össze mesés vagyont. "Nem hiszek abban, hogy a vagyon átkerüljön egyik nemzedéktől a másikhoz" - mondta még 2013-ban. Egy évvel később megszületett a fia, Eric, ám jelentősen ez sem módosította Cowell álláspontját. A hírek szerint legalábbis gyerekekkel és állatokkal foglalkozó jótékonysági szervezetekre hagyja a vagyonát.

Bill Gates - 89,6 milliárd dollár (kb. 22 729 milliárd forint)

A világ egyik leggazdagabb embereként Bill Gates rengeteget jótékonykodik. Feleségével, Melindával létrehozták a világ legnagyobb jótékony célú magánalapítványát, amely "mindenkinek segít, hogy egészséges, produktív életet éljen". Gates három gyermeke is örökölte apja filantróp hajlamait, legalábbis erre vall, hogy nem bánják, hogy nem részesednek apjuk mesés vagyonából. Vagyis részesednek, hiszen az apjuk rájuk hagyja vagyonának 0,01116 százalékát - egész pontosan 10 millió dollárt. 

Azért tegyük hozzá, hogy még a legkőszívűbb milliárdos szülők gyerekeinek sem lesz soha olyan a helyzete, mint akiknek nincstelen szülei vannak. Hiszen nehéz elhinni, hogy ha egy Zuckerberg- vagy Lucas-poronty élete egy drága műtéten múlna, vagylakásgondok miatt az utcára kerülne, végül ne nyúlna utánuk a papájuk...