10+1 csodaszép hely Magyarországon, amit télen se hagyj ki!

18/01/22 hétfő
ujnemzedek.hu
Ha tél, akkor meleg szoba, forró ital, és reszketve várjuk a tavaszt, ugye? Egy frászt! Mutatunk 11 kirándulóhelyet, ami télen is emlékezetes élményeket ígér - sőt: ekkor igazán.

1. Kékestető

A Kékes egyszerűen csúcs! És most nem csak arra célzunk, hogy ez az ország legmagasabb pontja, hanem arra is, ami ezzel jár. Vagyis az eszméletlenül jó levegőre, a tényleg pazar kilátásra, és persze ne feledkezzünk meg arról, ami télen a legfontosabb. Vagyis, hogy itt van Magyarország 2. leghosszabb, konkrétan 1,8 kilométeres lesiklópályája. Szóval, ha elég hideg van és elég hó esett, akkor ne késlekedj: irány a Kékes!

2. Balaton-átcsúszás

Mára tényleg vége azoknak az időknek, amikor a Balaton csak nyáron játszott. A Balaton környéki települések is régen rájöttek, hogy mindenkinek jobb, ha a szezon nem csak a legmelegebb évszakra korlátozódik. Említhetnék nagyon sok mindent: a szigligeti strandon például télen is folyamatosan büfézhetsz, sőt, szaunázhatsz, úgy, hogy a jéghideg Balatonba csobbansz, de a balatoni borospincék közül több is várja a vendégeket, télen is. Viszont szerintünk a téli balatoni programok királya egyértelműen a Balaton-átcsúszás. Ha szerencsénk van, és elég hideg lesz, remélhetőleg idén is megrendezik. Ne maradj ki belőle!

3. Lillafüred

Annyiszor le fogjuk még írni ebben a cikkben, hogy "gyönyörű", hogy most csak azért se: szóval Lillafüred, mint köztudott nagyon szép. És amikor télen a hó befedi a hegyek által körülölelt Palotaszálló tetejét, és befagy a Hámori-tó, no, akkor majd meglátod, hogy nem túloztunk. És akkor a téli Lillafüred non plus ultrájáról, kvintesszenciájáról, alfájáról és omegájáról, a Szinva 20 méteres vízesésének befagyásáról még nem is beszéltünk. Nem is érdemes: ezt meg kell nézni! További tippek itt és itt.

4. Aggteleki-cseppkőbarlang

A 25 kilométeres Baradla–Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja, és tényleg tátva marad a szád, olyan szép. Ennek is megvan az a jó tulajdonsága, hogy télen-nyáron azonos hőmérsékletű, és a fényviszonyok is hasonlóak (hehe).  A barlangtúrában ráadásul az 1 kilométeres séta mellett hang- és fényjáték is van. Részletes infókért katt ide a barlangtúrákkal kapcsolatban.

5. Normafa

A Normafában az a csodálatos, hogy ha budapesti vagy, akkor is tök gyorsan a természetben találhatod magad - miközben a várost sem hagytad el. Gyönyörű környék, onnan fentről pedig a városra nyíló kilátás sem akármilyen. Télen pedig sokak szerint a legvarázslatosabb arcát mutatja meg a Normafa. Arról nem is beszélve, hogy ha elég hó esik, és elég hideg van, egy pillanat alatt a szánkózók és a síelők paradicsomává válik.

6. Hévíz

Mekkora királyság már a totál téli mínuszban csobbanni egyet a Hévíz-gyógytó vizében, ami még ilyenkor is minimum 25 fokos! Mivel a víztükör felett gomolygó gőz nem engedi lehűlni - egyébként ennek a gőznek a belélegzése is gyógyító hatású. És persze a víz összes jótékony gyógyhatása éppen úgy érvényesül, mint az év bármely szakában - azzal a plusszal megtoldva, hogy a havas tájat bámulva úszkálhatsz a tavirózsák között. Sokkal menőbb, mint egy wellnesshotelben begubózva szaunázni - nem véletlenül tart nyitva a tófürdő egész évben.

7. Fertő tó

Tudtad, hogy a Fertő Európa legnagyobb sztyeppetava? Ha nem, akkor legalább most már ezt is tudod. Mivel sekély, télen könnyebben fagy be, nem csoda, hogy megszállják a korcsolyázók, szánkósok, jégvitorlások, meg még ki tudja, miféle fura szerzetek. Persze a kiadós csúszkálás után jól esik valamit harapni, vagy egy forró teát meginni. Erre a tóhoz közeli településeken - akár Magyarországon, akár Ausztriában - szerencsére egy csomó lehetőség van. Itt további, részletes tippeket is találhatsz.

8. Pál-völgyi-barlangrendszer

A fővárosiaknak jó hír, hogy ki sem kell tenni a lábukat Budapestről, hogy egy igazán szuper barlangtúrán vegyenek részt. Magyarország leghosszabb és egyik legszebb barlangja a fokozottan védett Pál-völgyi-barlangrendszer. Idegenforgalmi célokra kiépítették és 500 méteres szakasza bejárható. Tényleg sok érdekes dolgot láthattok itt, a teljesség igénye nélkül néhány: vannak például állatformájú cseppkövek, a fényben gyönyörűen szikrázó kalcitkristályok, a Meseország névre hallgató monumentális cseppkőegyüttes, és a Színház-terem, aminek fantasztikus az akusztikája. Ja, és mivel a barlang hőmérséklete állandóan 11 fok, így télen is tökéletes célpont. Ha részletesen érdekel a barlangtúra, akkor katt ide!

9. Tapolcai-tavasbarlang

Több esélyes is van ebben a listában a Magyarország No. 1. téli helyszíne címre, de biztos, hogy az egyik a Tapolcai-tavasbarlang. Hiszen mekkora királyság már egy kisváros alatt csónakázni! Ráadásul a tél kellős közepén!

10. Kis-Balaton

A Kis-Balaton egy 150 négyzetkilométeren elterülő mesevilág, a védett területen hihetetlenül gazdag a növény- és állatvilág. Az átvonuló, illetve az itt telelő madarakat télen is meg lehet figyelni - például Zalaváron, a Kis-Balaton Házban. De ha szereted Fekete István könyveit, akkor január 27-én, az író születésnapján tartott kiránduláson is ott a helyed!

+1 Zselici Csillagpark

A Zselici Tájvédelmi Körzetben (Kaposvár és Pécs között) található Csillagpark télen is tuti választás. Említhetnénk a 25 méter magas fából készült kilátót, az éjszakai távcsöves bemutatókat, a kiállításokat, és ha ez nem elég, akkor az 54 személyes planetáriumot. Szóval ne csodálkozz, ha Zselicen csillagokat látsz. :)