10 étel, amivel tuti megváltoztathatod a szemszíned – vagyis dehogy

16/10/18 kedd
ujnemzedek.hu
Hatvan nap helyett pár ezer évig kellene mézet papizni a színváltáshoz.

Mit árul el a pasi szemszíne?” „Megváltoztatható-e a szemem színe lézeres műtéttel?” „Árulkodhat a jellemről a szemszín?” Csupa fogós kérdés, amire a Gugli segítségével keres választ a (küllemével valószínűleg elégedetlen) webnép. A healthypanda.net azonban olyan labdát dobott fel még egy éve, amitől tényleg tágra meredt a pupillánk: „10 étel, ami hatvan napon belül megváltoztatja a szemed színét”. Ráadásul, mostanában újra felbukkant.

Hagyunk egy kis szünetet pislogni, addig is hallgassuk meg az Eyes on Fire-t a Blue Foundationtől:

Ugye korábban is rendesen szétszívatott minket a net – mikróval tölthető mobil, poénból hármadik keblet varrató asszony, életmentő Justin Bieber, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A Healthypanda „neves kutatókra” hivatkozva most az alábbi szemszínváltoztató étellistát tette közzé, mely két hónap alatt tuti változást hoz:

10. Medveszőlő-tea
9. Méz
8. Spenót
7. Hal
6. Kamillatea
5. Olívaolaj
4. Hagyma
3. Dió
2. Húsok
1. Gyömbér
 
Milyen kár, hogy az egész egy óriási baromságnak tűnik.

A dolog ugyanis így áll

Ehetjük ezt a sok mindent rogyásig, de attól még tény marad: a szemszín a szem szivárványhártyájának látható színe, melyet a gének határoznak meg. Hat szemszíntípus van: kék, barna, zöld, szürke, arany, albínó. Ha egy hatvan napos diétával meg lehetne változtatni a szemszínünket, akkor nem lenne szükség a mutációra.Egy 2008-as kutatás szerint a kék szem pontosan ennek az eredménye – a dolog 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe. A kék szem előfordulása Európában, illetve és Amerika, Kanada és Ausztrália európai eredetű lakosságában a legnagyobb. Skandináviában 80%, Nagy-Britanniában 50% feletti ez az arány. A kék szem foltokban megtalálható Észak-Afrikában, Irán és Pakisztán és Kasmír területén is.

De melyik a leggyakoribb szemszín?

A barna szeműeknél az íriszben meglehetősen sok a melanin, ez okozza a sötétségét. A világ népességének legnagyobb százaléka barna szemű, sőt néhány területen ez az egyetlen árnyalat. A barna szem Skandináviában a legritkább, Ázsiában és Afrikában a leggyakoribb. Világosabb, mézbarna szemű az európaiak és a közel-keletiek nagy része.